KRATKI DAH

PIŠE: SRĐAN MORAVČEK

Često ste zapuhani, izloženi stresu i što god da napravili nikako ne možete doći do punog udaha? Korijen problema je u DIJAFRAGMI, mišiću koji spaja gornji i donji dio tijela te je u prisnom odnosu sa emocijama. Naučite opustiti dijafragmu i počnite napokon disati punim plućima!


AKO IMATE PROBLEMA S DISANJEM – IMATE PROBLEMA S DIJAFRAGMOM!


Dijafragma je najznačajniji mišić za disanje, nalazi se u trbuhu te dijeli gornji od donjeg dijela tijela. Ima oblik kupole koji neodoljivo podsjeća na otvoreni kišobran.  Udahom se taj kišobran još više otvara te tako masira sve organe koji se nalaze ispod, te također i srce iznad sebe.

Spojena je s respiratornim centrom u mozgu koji je najstariji i najiskonskiji dio, s limbičkim sustavom odgovornim za emocije, te motoričkim korteksom odgovornim za svjesnu kontrolu pokreta tijela.

Dijafragmi se smanjuje funkcija i postaje stvrdnuta kao odgovor na prijetnju – stvarnu ili zamišljenu, te kao odgovor na bol – stvarnu ili onu koju očekujemo.

DISFUNKCIONALNO DISANJE

Kod neispravnog rada nekog mišića, narušava se tjelesna ravnoteža. Kako bi vratili stabilnost u tijelu, prilikom izvođenja pokreta nesvijesno zadržavamo dah. Što je veći broj disfunkcionalnih mišića, to više zadržavamo dah. Kroz vrijeme, to dovodi do preopterećenosti dijafragme.

web1

Ako ste i vi jedan od onih koji teško dišu, imate pogrešne obrasce disanja koji mogu pridonijeti poteškoćama u kretanju i kroničnom mišićnom disbalansu! U tom scenariju koristite previše prsne i vratne mišiće umjesto dijafragme jer je mozak zaboravio kako se pravilno diše!


BUDUĆI DA SAMA DIJAFRAGMA NE BOLI, ONA SE ČESTO PREVIDI KAO FAKTOR BOLI U TIJELU!


Disanje igra ključnu ulogu u držanju tijela, mobilnosti kralježnice, kretanju udova i stabilizaciji kukova. Dijafragma se dodiruje sa mišićima kralježnice, zdjeličnim mišićima, dubokim mišićima trupa i unutarnjim organima te tako čini temelj u stabilizaciji trupa!

U slučaju teškog disanja mozak jednostavno zaboravi kako se pravilno diše, pa je moja zadaća POMOĆI VAM prisjetiti vas kako se „radi“ i „osjeća“ pravi udah! Prvo što je potrebno učiniti je opustiti dijafragmu, a iza toga napraviti vježbe za stabilizaciju trupa!

Leave a comment