STRŠEĆA ILI KRILATA LOPATICA

PIŠE: SRĐAN MORAVČEK

Pokretljivost u ramenom zglobu i odgovarajuća mišićna aktivacija je od presudne važnosti ukoliko želite zdravo pomicati ruke. Slaba pokretljivost može utjecati ne samo na izvedbu u sportu nego i na svakodnevne životne aktivnosti.

Jedan od problema koje možete razviti je stršeća lopatica gdje kost strši iz leđa i stvara privid krila. Razumijevanje ovog stanja je od velikog značaja ukoliko se želite riješiti tog problema!


KLJUČ LEŽI U OPUŠTANJU PRENAPETIH I PRAVILNOJ AKTIVACIJI NEDOVOLJNO AKTIVNIH MIŠIĆA!


Krilata lopatica se zaista lako prepoznaje. To je stanje u kojem lopatica, ili ramena kost, strši iz leđa te stvara privid krila. Takav nepravilan položaj može utjecati na sposobnosti osobe da podigne, povuće ili gura teške predmete. U ozbiljnim slučajevima, sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su presvlačenje odjeće ili čak pranje kose može biti prilično otežano.

Kako bi imali što bolju kontrolu ramena, potrebna nam je ravnoteža između mobilnosti i stabilnosti. Mobilnost je sposobnost kretanja, a stabilnost je sposobnost odupiranja pokretu. Previše stabilnosti dovodi do slabe pokretnosti.

KAKO DOLAZI DO TOG STANJA

Efikasna pokretljivost u ramenu zahtjeva dobru motoričku kontrolu. Motorička kontrola je način na koji mozak sa živčanim sustavom organizira mišiće u koordinirane kretnje.

Oko lopatice se  nalazi niz mišića koji ju pomiču u raznim smjerovima. Iako svaka neravnoteža između tih mišića može dovesti do njenog nepravilnog položaja, najveći utjecaj imaju četiri mišića koji tvore „X“ oko lopatice. Oni pružaju stabilnost lopatice i određuju njen položaj.


  • Prvi dio tog „X“ tvore tvore dva mišića – SERRATUS koji lopaticu odvlači prema dolje i prema rebrima te RHOMBOID koji ju povlači prema gore i prema sredin leđa bliže kralježnici.
  • Drugi dio „X“ čine druga dva mišića – PECTORALIS MINOR koji lopaticu povlači prema gore i DONJI TRAPEZIUS koju ju povlači prema dolje.

web-ser-rhomb-mala


KADA SU ONI U RAVNOTEŽI, LOPATICA JE U NEUTRALNOJ POZICIJI!


Međutim, kod osoba sa krilatom lopaticom se događa da je jedan od mišića preaktivan i skraćen, a drugi neaktivan i izdužen. To dovodi lopaticu u stanje neravnoteže gdje drugi mišići i zglobovi obavljaju posao slabije strukture.

ŠTO NAPRAVITI

Jednostavnim Neurokinetic testiranjem mišića može se saznati točno koji mišić je prenapet, a koji je nedovoljno aktivan. Evo što napraviti nakon testiranja:

  • PRVI KORAK opuštanje mišića koji su preaktivni! Izvodi se sporo i što dublje u tkivo jer imaju opuštajući učinak kako na lokalne tkiva,tako i na cijeli organizam.
  • DRUGI KORAK uključenje nedovoljno aktivnih mišića! Naglasak je na osjećanju mišića koji se aktivira te stvaranju veze između mozga i mišića.
  • TREĆI KORAK integracija novog aktiviranog mišića u cjelokupni pokret!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s