CORE – mišići trupa

PIŠE: SRĐAN MORAVČEK

Mišići trupa odgovorni su za stabilizaciju cijelog tijela! Ukoliko ne rade pravilno, utjecati će na ostatak tijela i izlagati nas većem riziku i potencijalnoj boli. Otkaz centralne zone uzrokuje neravnotežu u cijelom tijelu, a sastoji se od mišića trupa i kukova koje popularno zovemo CORE!

Između ostaloga, na nepravilnu aktivaciju trupa utječe loše držanje tijela, prijašnje ozljede koje su loše sanirane, sjedilački način života itd.

Kako bi se uspješno riješili boli, moramo sagledati cijelo tijelo!


NEPRAVILNO FUNKCIONIRANJE CORE MIŠIĆA UTJEČE NA CIJELO TIJELO I ČINI NAS PODLOŽNIMA NA OZLJEDE!


Core ili trup čine mišići koji okružuju kralježnicu – mišići trbuha, leđa i kukova! Oni su u međusobnom odnosu, ali utječu i na ostatak tijela jer čine bazu. Rad na pokretnosti i stabilnosti je ključno za stvaranje pravilnog pokreta i njegovu kontrolu.

Sve kreće od kralježnice! Njena pokretnost je bitna kako bi se tijelo moglo prilagoditi različitim pokretima, dok je za prijenos snage i držanje potrebna njena stabilnost.

Za efikasan pokret je vrlo bitno da je trup stabilan! Tada se ruke i noge jednostavno kreću prema ili od centra tijela prilikom stvaranja pokreta.


Veliki broj sportaša i rekreativaca misle da trbušnjaci poboljšavaju stabilnost. Snažan trbušni dio je ključan u stvaranju stabilnosti, međutim ona se ne može stvoriti ukoliko se kralježnica miče, kao u vježbama poput trbušnjaka!

Stabilnost trupa se vježba na način da je kralježnica u neutralnom položaju tijekom pokreta. Mišići i mozak pamte način na koji se krećemo, pa stoga moramo trenirati na način na koji ih želimo koristiti.

Kada trbušni mišići rade u izolaciji, onda savijaju kralježnicu prema naprijed ili okreću na jednu stranu. Ali kada rade u vezi sa mišićima kukova i leđa, tada kreiraju stabilnost i to zovemo CORE (jezgra)!


Trup predstavlja težište tijela i centar za stabilnost, pa ako nije u ravnoteži, niti ostatak tijela neće biti u ravnoteži. Za snažan i stabilan trup, kukovi bi trebali biti pokretni, a trbušni i leđni mišići snažni.


UKOLIKO NEMAMO DOVOLJNU POKRETNOST I STABILNOST, JEZGRA ĆE KOMPENZIRATI! 


Mišići trupa funkcioniraju prema refleksnoj reakciji prilikom pokreta tijela, dakle pale se bez svjesnog razmišljanja! U slučaju kad se u tijelu desi kompenzacija, ti refleksi više ne funkcioniraju normalno.

Ukoliko je tijelo van ravnoteže, refleksi koji automatski kontroliraju trup će se promjeniti i kasniti prilikom određenog pokreta! To vodi do potencijalnih ozljeda, promjena držanja tijela, loše ravnoteže i nepravilne strukture kretanja!

Ukoliko želimo tijelo vratiti nazad u ravnotežu, potrebno je izvršiti procjenu kvalitete pokreta i stanja tijela!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s