KAKO SE TIJELO KREĆE

PIŠE: SRĐAN MORAVČEK

Kretanje je jedan od najvažnijih uvjeta za dobro zdravlje. Predstavlja nevjerojatnu sinkronizaciju mišića, njihov pravilan redoslijed uključivanja i isključivanja te stvaranja obrazaca kretnje. Kako bi se efikasno kretali, koristimo četiri podsistema koji nam pomažu u organizaciji pokretanja mišića.

Međutim, ako je ravnoteža narušena u nekom od podsistema, izloženi smo lošijem kretanju te na taj način riskiramo potencijalnu ozljedu. Razumijevanje što su kinetički lanci i kako funkcioniraju ključno je u saniranju ozljeda i njihov utjecaj na kretanje.


TIJELO SE KREĆE PO OBRASCIMA KOJE STALNO PONAVLJAMO (HODANJE, SAGINJANJE…). MIŠIĆI SE UMREŽUJU U RADU I TAKO OBJEDINJUJU SLOŽENE POKRETE U KINETIČKI LANAC!


Pa, što bi to bili kinetički lanci? Tijelo je zapravo kompleksan sustav koji je sačinjen od nekoliko podsustava koje zovemo KINETIČKIM LANCIMA! Umjesto promatranja mišića kao zasebne dijelove koji rade u izolaciji (svaki za sebe), raspoznajemo mišiće koji djeluju integrirano (zajedno) te tako stvaraju obrasce po kojima se krećemo.

Ti kinetički lanci, kada rade pravilno, nam pomažu pri boljem kretanju, generiranju veće sile i veće brzine. Međutim, kada postoji slaba karika vrlo rijetko se obraća pozornost na njen utjecaj na cijeli kinetički lanac, već se ona gleda kao zaseban faktor.


ŠTO ČEŠĆE RADIMO NEŠTO, TO NAM ULAZI U NAVIKU! TAKO STVARAMO OBRASCE PO KOJIMA SE KREĆEMO!


U tijelu vlada izuzetno kompliciran komunikacijski sustav između zglobova, ligamenata i mišića koji zajedno rade kako bi zaštitili zglob od ozljeda.

Mišići u sebi sadrže senzore zvane MIŠIĆNA VRETENA koji ih drže u stanju spremnosti i svjestnosti. Na taj način oni dozvoljavaju mišiću da se opusti ili napne u određenom trenutku tako dozvoljavajući da se dogodi pokret. To se sve odvija automatski u obliku refleksa, što ne zahtjeva nikakvu svijesnu misao.

Kako bi se održali u ravnoteži prilikom kretanja, koristimo četiri kinetička lanca ili podsustava za kretanje. Ti podsustavi su poput OPRUGA! Sačinjeni su od mišića, fascija i ligamenata koji rade zajedno kako bi stvorili stabilnost i pokretnost. Oni su:

  • DUBOKI LONGITUDINALNI PODSUSTAV (DLS)
  • LATERALNI PODSUSTAV (LS)
  • ANTERIORNI OBLIQUE PODSUSTAV (AOS)
  • POSTERIORNI OBLIQUE PODSUSTAV (POS)

Kontrakcijom mišića se proizvodi sila koja se širi dalje od samog mjesta aktivacije. Ta se sila prenosi preko ostalih struktura unutar mišićnog lanca, omogućujući da se snaga proizvede dalje od početnog mjesta kontrakcije. Kada su vektori sile u ravnoteži, pružaju optimalni poredak kosti i ligamenata prilikom dinamičkog pokreta.

Jedan disfunkcionalan mišić može imati utjecaj na cijeli kinetički lanac! Zato je važno razumjeti kako se oni povezuju i funkcioniraju zajedno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s