ZAGRIJAVANJE ZA TRENING

PIŠE: SRĐAN MORAVČEK

Zagrijavanje je dio trening koji se provodi prije početka glavnog dijela. Po mom mišljenju je to i najbitniji dio treninga jer priprema tijelo za veće fizičke aktivnosti ili napore ali također služi i za rad na važnim komponentama koje se ne mogu proći tokom glavnog dijela.

Osim što je bitno za podizanje temperature, zagrijavanje također služi i kao MENTALNA PRIPREMA. Tijelo je tokom treninga izloženo velikom stresu pa adekvatno zagrijavanje i mentalna priprema povećavaju šanse za veću izdržljivost i pripremljenost prilikom napora.

Moje je mišljenje da zagrijavanje treba biti specifično što znači da služi kao uvod u glavni dio treninga. Dakle, iako je cilj zagrijati cijelo tijelo, fokus bi trebao biti na zagrijavanju onih regija tijela koji će biti najviše izloženi u glavnom dijelu.


U MOM PRISTUPU ZAGRIJAVANJA POKUŠAVAM ODGOVORITI NA RAZLIČITE POKRETE ZGLOBOVA!


Budući da zglobovi i tkiva mogu ograničavati obrasce kretanja, problem u jednom zglobu ili mišićnom tkivu mogu uzrokovati probleme ili bol na drugom mjestu. Dakle, uzrok same boli je obično na sasvim drugom mjestu, a  sve je povezano kinetičkim lancem! Neki su zglobovi skloniji razvijanju ograničenih pokreta, pa trebaju više rada na pokretljivosti tj. mobilnosti dok su neki drugi zglobovi skloniji razvitku boli pa im je potrebno više rada na stabilnosti.

joint by joint

Na zagrijavanje većeg broja sportaša gledam kroz grupnu metodu, što znači da bi ono trebalo biti isto za sve. Međutim, sukladno potrebama je nekima od njih je potreban više individualizirani pristup pa se i to mora osigurati.

Mlade sportaše je potrebno naučiti principe i postupke zagrijavanja, ali iskusniji sportaši imaju svoje rutine pa bi se u tu ruku trebalo osigurati nekoliko kratkih vremenskih razdoblja. Nakon završetka općeg dijela zagrijavanja se onda osigurava nekoliko minuta, gdje sportaši mogu rješavati neke od svojih individualnih potreba.

Koncept mog zagrijavanja u suštini izgleda ovako:

  1. OPUŠTANJE MEKOG TKIVA – polaganim i dubokim pritiskom na mjesta koja imaju ograničenja. Spore tehnike opuštanja dubokog tkiva imaju opuštajuće djelovanje na lokalno tkivo, kao i cijeli organizam
  2. AKTIVACIJA MIŠIĆA – stimulirajući receptore u mišićima koji su podobni razvijanju ograničenih pokreta (rotatori kukova i ramena, primjerice) rezultirati će poboljšanjem proprioceptivnog feedbacka i boljoj kontroli pokreta
  3. DINAMIČKA MOBILNOST TIJELA – daljnje aktiviranje i zagrijavanje tijela, uklopiti prikladne obrasce kretanja i progresivni prijelaz na glavni dio

Sve u svemu, potrebno je uzeti u obzir različite faktore prilikom zagrijavanja, a to su: kojom opremom raspolažem, gdje se odvija, za kakve napore pripremam sportaše i u kojem vremenskom roku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s